Биографија

Pratima Chowdary, MD, MRCP, FRCPATH

Pratima Chowdary, MD, MRCP, FRCPATH
Кралска бесплатна болница
Лондон, Велика Британија

Пратима Чоудари е професорка по хемофилија и хемостаза на Универзитетскиот колеџ во Лондон и директор на Центарот за хемофилија во Центарот за хемофилија и тромбоза на Катарин Дорманди во Кралската слободна болница во Лондон, Обединетото Кралство.

Таа ја заврши својата медицинска обука на Универзитетот Османиа во Индија и НТР Здравствениот универзитет во Индија, по што следеше субспецијалистичка обука за хематологија во Кардиф и Лондон. Таа е консултант хематолог повеќе од 15 години и е специјализирана за третман на пациенти со наследни и стекнати крварења и тромботични нарушувања. Истражувачките интереси на д-р Чаудари лежат во развивањето стратегии за подобрување на персонализираното управување со хемофилија и клиничките резултати. Таа служеше како главен истражувач за голем број академски и комерцијални клинички испитувања, вклучително и генска терапија и други нови третмани за тешка хемофилија. Д-р Чаудари го надгледуваше развојот на биобанка во Кралската Слободна болница и има посебен интерес за биомаркерите за болести на зглобовите и новите анализи за дијатеза за крварење и тромботична тенденција.

Таа е автор на повеќе од 100 рецензирани публикации, вклучително и три поглавја од учебници и служеше како претседавач со работни групи, одбори за следење на безбедноста на податоците и контролни комитети за тестирање. Таа, исто така, служеше како член на панел за Националниот институт за здравствени истражувања, програма за проценка на здравствената технологија во ОК и Норвешка. Д-р Чаудари е претседател на Организацијата на лекарите на Центарот за хемофилија во ОК и ко-директор на Националната база на податоци за хемофилија на ОК. Таа е член на бројни професионални здруженија, вклучувајќи го и Меѓународното здружение за тромбоза и хемостаза, Британското здружение за хемостаза и тромбоза, Европското здружение за сојузнички нарушувања на крварењето и Светската федерација на хемофилија.

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL