ISTH најавува започнување на нова глобална иницијатива за образование во гени-терапија за хемофилија

ISTH најавува започнување на нова глобална иницијатива за образование во гени-терапија за хемофилија

ИСТО НАЈАВИ ЛАНШ НА НОВА ГЛОБАЛНА ИНИЦИЈАТИВНА ОБРАЗОВАНИЕ ВО ГЕНЕ ТЕРАПИЈА ЗА ХЕМОФИЛИЈА

MELBOURNE - 6 јули 2019 година - Меѓународно здружение за тромбоза и хемостаза (ИСТ) со задоволство го објавува официјалното започнување на Генетска терапија во хемофилија: Иницијатива за образование за ИСТ. Ова обележје за лансирање, прво од ваков вид во хемофилија, ќе се случи за време на Конгрес ИСХХ XXVII што се одржа во Мелбурн, Австралија, на 6-10 јули 2019 година. 

Бидејќи ген-терапијата се појавува како потенцијален нов третман за пациенти со хемофилија, ISTH ја препознава непосредната потреба да се едуцираат лекари, научници и други заинтересирани здравствени работници во глобалната здравствена заштита на хемофилија. Во почетокот на 2019 година, ISTH ја организираше ISTH генската терапија за управувачки комитет за хемофилија, група на светски познати експерти, предводена од д-р Флора Певанди, д-р, и д-р Дејвид Лиликрап, за да ја испита глобалната заедница за здравствена заштита на хемофилија до да ги идентификуваат неисполнетите образовни потреби специфични за генетска терапија во хемофилија.

ISTH генската терапија за управувачки комитет на хемофилија ги искористи резултатите од истражувањето, со придонес од други, за да изготви динамичен едукативен патоказ за водење на еволуцијата на програмата за едукација на гените терапија. Целта во почетната фаза е да се подигне свеста и да им се овозможи на лекарите и научниците подобро разбирање на основите на гената терапија, пристапот на третман, истражување и клинички испитувања, исходот на безбедност и ефикасност, како да се идентификуваат пациентите кои би можеле да имаат корист и како да се анализираат импликациите на овој нов пристап кон третманот заедно со другите достапни и новите третмани за хемофилија.

Резултатите од истражувањето ќе бидат презентирани на постер сесијата во Мелбурн на 7 јули, со наслов „Знаење и перцепција на гените терапија: Резултати од меѓународно истражување за ISTH“. Деталниот план за развој на патиштата изготвен за едукација околу генетската терапија ќе биде претставен за време на семинарите на Театар за производи на 7 јули во 12:15 часот

„Лансирањето на патоказот во Мелбурн е возбудлива можност да се започне оваа глобална иницијатива за образование. Тоа е важен прв чекор во едукација на лекарите и истражувачите за науката и потенцијалната улога на генската терапија за пациенти со хемофилија “, рече претседателот на ISTH, Клер Меклинток, д-р„ Нашето раководство во управниот одбор и повратни информации од поголема заедница за тромбоза и хемостаза “ ни овозможи да ги разбереме тековните потреби и да создадеме значајно образование за генетска терапија за глобалната заедница за хемофилија “.

„Бидејќи пејзажот за третман во хемофилија брзо се развива и клиничарите од целиот свет се соочуваат со предизвик да ја одржат сегашноста со најновите научни движења и клиничките достигнувања, развивањето најнапредни упатства за клиничка пракса и програми за образование е клучно за да се обезбеди најдобра грижа за пациентите Д-р Флора Певанди, ко-претседател на ISTH генска терапија за управувачки комитет на хемофилија.

Гената терапија во хемофилија: Иницијатива за образование за ISTH е поддржана од едукативни грантови од BioMarin, Pfizer, Inc., Shire, Spark Therapeutics и uniQure, Inc. За повеќе информации, посетете https://genetherapy.isth.org/.

# # #

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL