ISTH и EAHAD најавуваат партнерство за едукативни компоненти на генетската терапија ISTH во иницијативата за образование за хемофилија

ISTH и EAHAD најавуваат партнерство за едукативни компоненти на генетската терапија ISTH во иницијативата за образование за хемофилија

Соопштение за јавноста: 1 октомври 2020 година

CHAPEL HILL, НЦ, САД, (1 октомври 2020 година) - Меѓународното здружение за тромбоза и хемостаза (ISTH) и Европската асоцијација за хемофилија и сојузнички нарушувања (EAHAD) објавија едукативно партнерство за соработка на компонентите на генетската терапија ISTH во иницијативата за образование за хемофилија.

Заедно, ISTH и EAHAD ќе соработуваат со Фондацијата Франс (TFF) за развој и дистрибуција на прилагодени едукативни материјали за примарно европската заедница за практики на хемофилија, вклучувајќи: истражување за сојузнички здравствени професионалци, работилници за обука на обучувачи, епизоди на подкасти, Брифинг со конференции EAHAD 2021 и други сесии за учење. Овие ресурси ќе бидат достапни преку веб-страницата на Иницијативата за образование на гените за ИСТХ во хемофилија, заедно со обемна архива на други едукативни материјали кои ги ажурираат здравствените работници за оваа опција за третман. ЕАХАД исто така ќе ја промовира содржината на посебен дел од својата веб-страница.

„Иницијативата за едукација за генетска терапија ISTH во хемофилија се обидува континуирано да ги обезбедува најновите ажурирања за брзо развивачките опции за третман на хемофилија, и партнерства како што е ова помеѓу ISTH и EAHAD се од суштинско значење за развој на релевантна содржина и дистрибуција на информациите до најшироката публика, “, Рече Флора Пејванди, д-р, д-р, копретседавач на Управувачкиот комитет на ISTH генетска терапија за хемофилија и сегашен претседател на EAHAD. „Научниците и лекарите ширум светот се соочуваат со предизвик да бидат во тек со најновите научни достигнувања и клинички достигнувања, а овие едукативни програми се од клучно значење за да се осигурат дека се подготвени да обезбедат најдобра грижа за пациентот кога ќе станат достапни третмани како генска терапија“.

За да дознаете повеќе и да ја видите посетата на образовните ресурси генетикапија.isth.org.

За ИСТХ
Основана во 1969 година, ISTH е водечка светска непрофитна организација посветена на унапредување на разбирањето, спречувањето, дијагностицирањето и третманот на состојби поврзани со тромбоза и хемостаза (згрутчување и крварење). ISTH е меѓународна организација за професионално членство со повеќе од 7,500 клиничари, истражувачи и едукатори кои работат заедно за да го подобрат животот на пациентите во повеќе од 100 земји во светот. Меѓу нејзините високо ценети активности и иницијативи се програми за едукација и стандардизација, насоки за клинички упатства и практики, истражувачки активности, состаноци и конгреси, рецензирани публикации, стручни комитети и Светски ден на тромбоза на 13 октомври. Посетете го ISTH преку Интернет на www.isth.org .

За ЕАХАД
Европската асоцијација за хемофилија и сојузнички нарушувања (ЕАХАД) е мултидисциплинарна асоцијација на здравствени професионалци кои обезбедуваат грижа за лица со хемофилија и други ретки нарушувања на крварењето. Неговите членови вклучуваат хематолози, интернисти, педијатри, медицински сестри, физиотерапевти, лабораториски научници и истражувачи од цела Европа. Од своето основање во 2007 година, ЕАХАД работеше на подобрување на состојбата на луѓето кои живеат со хемофилија и други нарушувања на крварењето. Една од клучните мисии на EAHAD е да обезбеди обезбедување на највисок квалитет на клиничка нега за лица со нарушувања во крварењето. За повеќе информации во врска со EAHAD и неговите активности, посетете ја www.eahad.org.

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL