Долгорочни исход на геном на геном и имуногеност на трансферот на гените AAV FVIII кај хемофилија модел на куче
Определување од Виртуелниот Конгрес ISTH 2020

Долгорочни исход на геном на геном и имуногеност на трансферот на гените AAV FVIII кај хемофилија модел на куче

Пол Бети1, Чонг-Риол Сион2, Justinастин Ишида2, Аоми Мо1, Бриџит Јејтс2, Кристин Браун1, Лоријана Харпел1, Опатија Пендер1, Крис Б. Расел2, Софија Сардо Инфири1, Ричард Торес2, Ендру Винторн3, Силвија Фонг2, Дејвид Лиликрап1

1Катедра за патологија и молекуларна медицина, Универзитет на кралицата, Кингстон, Онтарио, Канада.

2Биомарин Фармацевтски, Новато, Калифорнија, САД.

3Услуги за нега на животни, Универзитет на кралицата, Кингстон, Онтарио, Канада.

Клучни точки на податоци

Не е забележана значителна разлика во FVIII: C со време кај животните кои одговорија на третман (n = 6).

Дијаграмот ја сумира активноста на FVIII кај 8-те кучиња инфузирани со избришан кучешки-FVIII AAV (AAV-cFVIII) од домен Б. Активноста на FVIII беше измерена во криозачувани плазматски примероци користејќи и еднофазни (OSA) и хромогени (CSA) анализи, со здружена кучешка нормална плазма како стандард. Постојан, стабилен израз на FVIII добиен од црниот дроб е забележан> 10 години по единечна инфузија на AAV-BDD-cFVIII кај 6 од 8 животни. Табелата ги споредува резултатите од ОСА и АДС, демонстрирајќи ги повисоките вредности на ОСА, како што се гледа во студиите по човештво. На проценките од 9-12 години за 6-те кучиња кои одговориле, активноста на FVIII: C се движеше од 1.7% -8.6% (CSA) и 4.4% -14.9% (OSA).

Претставнички графикони кои покажуваат присуство на неутрализирачки антитела (NAb) за куче нанесено со AAV2 (жолто), AAV6 (розово) и AAV8 (зелено). Не се откриени основни антитела за неутрализирање на капсидната основа кај нетретирани контролни кучиња (n = 11). Забележана е вкрстена реактивност кај не дозираните капсиди кај третираните животни и не е забележана значителна реактивност за AAV5 во било кое време тестирано. Иако титарот на NAb се намали со текот на времето, значителната активност на NAb остана на крајот на студијата, потенцијално спречувајќи редуцирање со истиот AAV-серотип.

ПОВРЗАНИ СОДРИНА

Интерактивни Webinars

Интерактивни Webinars

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL