Биографија

Д-р Глен Ф. Пирс

Д-р Глен Ф. Пирс

Д-р Глен Пирс, во моментов работи на Потпретседателот на Светската федерација на хемофилија (WFH) и Менаџмент на одбор на WFH на САД и Национална фондација за хемофилија (NHF), Медицински и научен советодавен совет на САД. Тој е претприемач кој престојува во трети рок-вложување, како и консултант за генетска терапија и биотехнолошки компании за хематологија. Тој го ко-основаше „Амбис медикакенс“ во 2018 година, старт-ап за регенерација на црниот дроб на клетки и гени-терапија и служи како главен медицински директор (КМО). Д-р Пирс се повлече од Биоген во 2014 година, каде ги водеше истражувањата за истражување и развој на продолжени полуживотни FVIII и FIX Fc фузии како КМО. Тој ја предводеше донацијата на 1 милијарда меѓународни единици (ИЕ) и иницирање на соработка за хуманитарна помош со WFH. Д-р Пирс исто така ја предводеше иницијативата на програмата Мој живот нашата иднина (МЛОФ) на генотип> 10,000 лица во заедницата за нарушувања на крварење во САД. Претходно, д-р Пирс служеше во Управниот одбор на NHF и беше претседател на NHF. Д-р Пирс доби магистрант и докторат по имунологија и ја заврши постдипломската обука за патологија и истражување на хематологија. Тој има 30+ години искуство во развој на биотехнички лекови во областите на регенерација на ткивата и хематологијата, вклучително и хемофилија, почнувајќи со Амген и е вклучен во развојот на 5 одобрени производи за хемофилија. Тој го дели времето помеѓу Сан Франциско и Сан Диего. Д-р Пирс е роден со тешка хемофилија А, а бил излечен во 2008 година.

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL