Фреквенција, локација и природа на внесувањето на векторот ААВ по долгорочно следење на испорака на трансферна FVIII кај модел на куче хемофилија
Определување од Виртуелниот Конгрес ISTH 2020

Фреквенција, локација и природа на внесувањето на векторот ААВ по долгорочно следење на испорака на трансферна FVIII кај модел на куче хемофилија

Пол Бети1, Силвија Фонг2, Матео Франко3, Ирина Гил-Фарина3, Аоми Мо1, Лоријана Харпел1, Кристин Хаф1, Дејвид Харлбут1, Опатија Пендер1, Софија Сардо Инфири1, Ендру Винторн4, Манфред Шмит3 и Дејвид Лиликрап1

1Катедра за патологија и молекуларна медицина, Универзитет на кралицата, Кингстон, Онтарио, Канада.

2Биомарин Фармацевтски, Новато, Калифорнија, САД.

3GeneWerk GmbH, Хајделберг, Германија.

3Услуги за нега на животни, Универзитет на кралицата, Кингстон, Онтарио, Канада.

Клучни точки на податоци

Табелата лево покажува доза, каротиден серотип, нивоа на FVIII и број на места за интеграција (ИС) за 8-те кучиња вклучени во студијата. Десет години по инфузијата, нивото на FVIII во 2 од 8 животни беше <1% и се движеше од 2.9% до 8.6% кај другите 6 животни. Интеграциските страници беа анализирани со употреба на 2 методи (секвенционирање со збогатување на целите, ТЕС и линеарно PCR, LAM-PCR со посредство на засилување). Графикот десно ја покажува релативната распределба на ИС за секое животно.

Геномската ДНК од 2 хепатални места за секое животно беше анализирана за интеграција со вектор-геном. Формите за интеграција (вектор-геном) учествуваат со 4.6%, а епизомалните форми (вектор-вектор) учествуваат со 95.4% од броевите за читање. Овие резултати покажуваат дека векторите на експресија одржувале претежно епизомална форма 10+ години по инфузијата.

Оваа табела ги прикажува 10-те најчести места за интеграција (хромозом, големина, ген и локација) врз основа на методот TES. Врз основа на двата методи на секвенционирање, најчестите страници за интеграција беа пронајдени во близина на KCNIP2, CLIC2, ABCB1 и F8 гени.

ПОВРЗАНИ СОДРИНА

Интерактивни Webinars

Интерактивни Webinars

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL