Биографија

Д-р Флора Певанди (ко-претседател)

Д-р Флора Певанди
Универзитет во Милано - Милано, Италија

Д-р Флора Певанди, е професор по внатрешна медицина на Универзитетот во Милано и директор на Центарот „Анџело Бјанки Бони“, хемофилија и тромбоза, Фондазионе ИРЦЦС „Ка’ Гранда “,„ Оспедејл Магиоре поликлинико “, Милано, Италија.

Д-р Пејванди го доби својот медицински степен на Универзитетот во Милано, Италија, е сертифициран за хематологија и беше доделена на докторанди од универзитетот Мастрихт, Холандија и Универзитетот во Милано, Италија за нејзиното истражување во областа на ретки нарушувања на крварењето. Како дел од нејзината докторска теза, таа беше соработничка за истражувања во Кралската бесплатна болница, Универзитетскиот колеџ во Лондон, Лондон, Велика Британија во 1997-98 година за молекуларна карактеризација на ретки крварења и во болницата за администрација ветеран, Универзитетот Харвард, Бостон, САД во 1998-99 година за ин витро студии за изразување.

Основните и медицинските научни истражувања на д-р Певанди се фокусираа на истрагата на молекуларните механизми на нарушувања на коагулацијата. Нејзиното истражување за преваленцата и механизмот на нарушувања на коагулацијата има за цел развој на економичен третман за широко распространет третман на пациенти. Д-р Пејанди е автор и коавтор на повеќе од 360 научни публикации објавени низ познати специјализирани списанија, како и 18 поглавја во разни книги. Од 1999 година, таа е поканета како стручен говорник на повеќе од 128 национални и меѓународни состаноци и конгреси. Таа беше успешна примател на повеќе од 40 грантови на проекти финансирани од италијански и меѓународни организации и беше главен истражувач на програмата за воспоставување на европска мрежа за ретки крварења. Учествува во клинички, едукативни и истражувачки активности во различни делови на светот и беше претседател на Меѓународното здружение за тромбоза и хемостаза (ISTH) Научен и стандардизиран комитет за фактори VIII, Фактор IX и ретки нарушувања на коагулацијата. Таа е член на ISTH совет, Извршен комитет на Светската федерација на хемофилија (WFH), Извршен комитет на Европската асоцијација за хемофилија и сојузнички нарушувања (EAHAD) и Медицинска советодавна група на Европскиот конзорциум за хемофилија (EHC). Во 2014 година таа беше наградена со „Велики Хипократ“ што е доставена на италијанскиот медицински истражувач во годината.

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL