Најнови ажурирања на клинички испитувања за генотерапија за хемофилија Б

Најнови ажурирања на клинички испитувања за генотерапија за хемофилија Б

Слушајте како д -р Маргарет Озело од Универзитетот Кампинас во Бразил разговара за најновите ажурирања на клиничките испитувања во генетската терапија за хемофилија Б. 

Овој подкаст е дел од сеопфатен образовен ресурс дизајниран од водечки експерти за глобалната заедница за хемофилија за да ви помогне да останете во чекор со науката во развој и најновите клинички достигнувања во генетската терапија кај хемофилија. Посета www.genetherapy.isth.org за повеќе информации.

 

Кликнете за кредит!

Информации за КМЕ


Наслов на активност

Најнови ажурирања на клинички испитувања за генотерапија за хемофилија Б

Тема

Генетска терапија кај хемофилија

Тип на акредитација

АМА ПРА категорија 1 кредит (и) ™

Датум на издавање

Октомври 8, 2021

Истекот Датум

Октомври 9, 2021

Проценето време за комплетна активност

15 минути

ЦЕЛ НА УЧЕЕ
По завршувањето на активноста, учесниците треба да можат:

 • Опишете ја ген-терапијата правилно, вклучувајќи ги и основните термини и концепти
 • Дискутирајте за најнови информации за сегашните и новите пристапи за лекување на хемофилија, вклучувајќи ги и различните пристапи на генетска терапија
 • Соодветно разговарајте за добрите и лошите страни за гената терапија со пациенти и старатели, вклучувајќи ги и достапните ресурси за понатамошно образование

ПРЕЗЕНТЕР НА ФАКУЛТЕТ
Д-р Маргарет Озело
Проф. Дисциплина на хематологија и медицина со трансфузија
Одделение за интерна медицина
Факултет за медицински науки, Универзитет во Кампинас
Хемоцентро УНИКАМП, Бразил
Кампинас, Сао Паоло, Бразил

ПЛАНЕРИ ЗА ФАКУЛТЕТ
Д-р Дејвид Лиликрап, ФРЦПЦ
Универзитетот Квин
Кингстон, Канада

Johnони Mahlangu, BSc, MBBCh, MMed, FCPath
Факултет за здравствени науки – Универзитет во Витватерсранд и Национална здравствена лабораториска служба
Јоханесбург, Јужна Африка

Д-р Волфганг А. Мисбах
Универзитетска болница Гете
Франкурт/Мајн, Германија

Д-р Маргарет Озело
Проф. Дисциплина на хематологија и медицина со трансфузија
Одделение за интерна медицина
Факултет за медицински науки, Универзитет во Кампинас
Хемоцентро УНИКАМП, Бразил
Кампинас, Сао Паоло, Бразил

Д-р Глен Ф. Пирс
Светска федерација на хемофилија (WFH)
Соединетите Американски Држави

Д-р Стивен В.
Универзитетот во Мичиген
Ен Арбор, Мичиген

Д-р Флора Певанди
Универзитет во Милано
Милано, Италија

Д-р Алок Шривастава, ФРАКП, ФРЦПА, ФРЦП
Христијански медицински колеџ
Велоре, Индија

Д-р Тиери ВанденДришеше
Универзитетот Врие Брисел
Брисел, Белгија

НАЧИН НА УЧЕСТВО / КАКО ДА СЕ ИСПОЛНЕТ КРЕДИТ

 1. Нема такси за учество и за добивање кредит за оваа активност.
 2. Прегледајте ги целите на активностите и информациите за КМЕ / ЦЕ.
 3. Завршете ја CME / CE активност
 4. Пополнете го формуларот за евалуација / атестирање на CME / CE, кој му дава можност на секој учесник да коментира за тоа како учеството во активноста ќе влијае на нивната професионална пракса; квалитетот на наставниот процес; перцепцијата на засилена професионална ефективност; перцепцијата на комерцијална пристрасност; и неговите / нејзините ставови за идните образовни потреби.
 5. Кредитна документација / известување:
  • Ако барате АМА ПРА кредити за категорија 1 ™ или сертификат за учество — вашиот CME / CE сертификат ќе биде достапен за преземање.

КЛИКНЕТЕ ТУКА за да ги видите ТЕХНИЧКИТЕ БАРАА


АКРЕДИТИВЕН ПРОВИДЕР

Оваа активност е заедничка обезбедена од Фондацијата Франс и Меѓународното здружение за тромбоза и хемостаза.

ЦЕЛНА ПУБЛИКА
Оваа активност е наменета за лекари (хематолози), медицински сестри, медицински асистенти и медицински сестри кои управуваат со пациенти со хемофилија. Активноста е наменета и за научници кои имаат интерес за основно, преведувачко и клиничко истражување во хемофилија низ целиот свет.

ИЗВЕСТУВА OFЕ НА ПОТРЕБА
Бидејќи развојот на генетска терапија за хемофилија продолжува во клиничките испитувања во фаза 3, а се очекува одобрување на овој терапевтски пристап, неопходно е сите членови на тимот за нега на хемофилија да бидат запознаени и подготвени за интеграција на овој нов терапевтски пристап во клиничката пракса .

Изјава за акредитација
Оваа активност е планирана и спроведена во согласност со барањата за акредитација и политиките на Советот за акредитација за континуирана медицинска едукација (ACCME) преку заедничко обезбедување на Фондацијата Франс (TFF) и Меѓународното друштво за тромбоза и хемостаза (ISTH). TFF е акредитиран од ACCME за да обезбеди континуирано медицинско образование за лекарите.

КРЕДИТНА ДЕЗИГНАЦИЈА
Лекари:
Фондацијата Франција ја означува оваа траен активност за максимум 0.25 АМА ПРА категорија 1 кредит (и) ™. Лекарите треба да бараат само кредит пропорционален со степенот на учество во дејноста.

Медицински сестри: Медицински сестри кои се сертифицирани од страна на Американскиот медицински сестри за акредитација центар (ANCC) можат да користат активности што се овластени од страна на давателите на акредитирани ACCME кон нивните барања за обновување на сертификати од страна на ANCC. Сертификат за посетеност ќе биде обезбеден од Фондацијата Франција, ACCME акредитиран давател на услуги.

ПОЛИТИКА ЗА ДИСКЛОЗУРА
Во согласност со ACCME Стандардите за комерцијална поддршка, Фондацијата Франција (TFF) и Меѓународното здружение за тромбоза и хемостаза (ISTH) бараат поединците во позиција да ја контролираат содржината на едукативната активност, да ги откриваат сите релевантни финансиски односи со кој било комерцијален интерес . TFF и ISTH ги решаваат сите судири на интереси за да обезбедат независност, објективност, рамнотежа и научна строгост во сите нивни образовни програми. Покрај тоа, TFF и ISTH бараат да потврдат дека сите научни истражувања наведени, пријавени или користени во активност на CME / CE, се во согласност со општо прифатените стандарди на експериментален дизајн, собирање на податоци и анализа. TFF и ISTH се обврзуваат на учениците да им обезбедат висококвалитетни активности за КМЕ / ЦЕ кои промовираат подобрувања во здравството, а не оние од комерцијален интерес.

Активности обелоденување на персоналот
Планерите, рецензентите, уредниците, персоналот, CME комитетот или другите членови на TFF кои контролираат содржина немаат релевантни финансиски односи за откривање.

Планерите, рецензентите, уредниците, персоналот, комитетот на CME или другите членови на ISTH кои контролираат содржина немаат релевантни финансиски односи за откривање.

Откривање на факултети - Планери

Факултетот наведен подолу известува дека нема релевантни финансиски односи за откривање:

 • Д-р Алок Шривастава, ФРАКП, ФРЦПА, ФРЦП

Факултетот наведен подолу известува дека имаат релевантни финансиски односи за откривање:

 • Дејвид Лиликрап, MD, FRCPC, добива хонорари за академски консултации од Bioverativ, CSL Behring и Octapharma Plasma. Тој добива финансирање за истражување од Баер, Биомарин, Биовератив, ЦСЛ Беринг и Октафарма Плазма.
 • Nyони Малангу, BSc, MBBCh, MMed, FCPath, служи во бирото за звучници и прави истражување на договори за CSL Behring, Catalyst Biosciences, Freeline Therapy, Novo Nordisk, Roche, Sanofi, Spark и Takeda.
 • Д -р Волфганг Мисбах, добива грантови истражувачка поддршка од Баер, Биотест, CSL Беринг, ЛФБ, Ново Нордиск, Октафарма, Фајзер и Такеда/Шајр. Тој служи во бирото за звучници за Баер, Биомарин, Биотест, ЦСЛ Беринг, Чугаи, ЛФБ, Ново Нордиск, Октафарма, Фајзер, Рош и Такеда/Шаир. Д -р Мисбах служи за советодавни одбори за Баер, Биомарин, Биотест, ЦСЛ Беринг, Чугаи, Фреилин, ЛФБ, Ново Нордиск, Октафарма, Фајзер, Рош, Санофи, Такеда/Шајр и uniQure.
 • Д-р Маргарет Озело, служи како консултант за Биомарин, Ново Нордиск, Фајзер, Рош, Санофи и Такеда. Таа служи во бирото за звучници за Баер, Биомарин, Ново Нордиск, Рош и Такеда. Д-р Озело спроведува истражување на договори за Биомарин, Ново Нордиск, Фајзер, Рош, Санофи, Спарк и Такеда.
 • Флора Пејванди, д-р, д-р, служи како консултант за Санофи и Соби. Таа служи во бирото за звучници за Биовератив, Грифолс, Рош, Санофи, Соби, Спарк и Такеда.
 • Д-р Глен Ф. Пирс, добива почесна награда за академски консултации од Биомарин, Genентенх / Рош, Пфизер, Сент Јуда и Вармкс. Тој има лидерски позиции со Глобална терапија за крв, НХФ МАСАК и Светска федерација на хемофилија.
 • Стивен В. Пип, доктор по медицина, служи како консултант за ApcinteX, Bayer, BioMarin, Catalyst Biosciences, CSL Behring, HEMA Biologics, Freeline, Novo Nordisk, Pfizer, Roche / Genentech, Sangamo Therapy, Sanofi, Takeda, Spark Therapeutics и uniQure . Тој истражува за Сименс.
 • Д-р Тиери ВанденДриеше, има лидерски позиции со NHF и ISTH. Тој добива финансирање за истражување од „Фајзер“ и „Такеда“. Д-р ВанденДриеше добива хонорари од Баксалта, Шире, Такеда, Баер, Биотест и Фајзер.

Откривање на факултети - Факултет за активност
Следниот факултет известува дека имаат релевантни финансиски односи за откривање:

 • Маргарет Озело, д -р, служи како консултант за Биомарин, Ново Нордиск, Фајзер, Рош, Санофи и Такеда. Таа служи во бирото за звучници за Баер, Биомарин, Ново Нордиск, Рош и Такеда. Д -р Озело, исто така, спроведува истражување на договори за BioMarin, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi, Spark и Takeda.

Сите откривања на конфликти на интереси за презентерот и планерите на факултетот беа ублажени.

ДИСКЛОЗУРА НА ЕДНОСТАВНА УПОТРЕБА
TFF и ISTH бараат факултетот за CME (звучници) да открие кога производите или процедурите за кои се дискутира се надвор од етикетата, не етикетирани, експериментални и / или истражни. Ова вклучува какви било ограничувања на информациите што се презентираат, како што се податоци што се прелиминарни или што претставуваат тековно истражување, привремени анализи и / или неподдржано мислење. Факултетот во оваа активност може да разговара за информации за фармацевтски агенси што се надвор од одобреното обележување на Администрацијата за храна и лекови на САД. Оваа информација е наменета исклучиво за континуирана медицинска едукација и не е наменета за промовирање на употреба без ознака на овие лекови. TFF и ISTH не препорачуваат употреба на кој било агенс надвор од означените индикации. Ако имате прашања, контактирајте го Одделот за медицински работи на производителот за најновите информации за препишување.

ПРИРОДНО ПОДДРШКА ПРИДРУУВАЕ
Оваа активност е поддржана од едукативни грантови од BioMarin, Freeline Therapyics Limited, Pfizer Inc., Shire, Spark Therapetiks и uniQure, Inc.

ОДГОВОРНОСТ
TFF и ISTH ги презентираат овие информации само за едукативни цели. Содржината е обезбедена единствено од факултет кои се избрани за признаена експертиза во својата област. Учесниците имаат професионална одговорност да осигурат дека производите се пропишуваат и се користат соодветно врз основа на сопствената клиничка проценка и прифатените стандарди за нега. Фондацијата Франс, ИСТХ и комерцијалниот поддржувач (и) не преземаат никаква одговорност за информациите овде.

ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРИРАЧНИК
Copyright © 2020 Фондација Франција. Секое неовластено користење на какви било материјали на страницата може да ги наруши авторските права, трговската марка и другите закони. Може да ги видите, копирате и преземате информациите или софтверот ("Материјали") што се наоѓаат на оваа страница, под следниве термини, услови и исклучоци:

 • Материјалите се користат само за лични, некомерцијални, информативни и едукативни цели. Материјалите не се менуваат. Тие треба да бидат дистрибуирани во формат обезбеден со јасно утврден извор. Информациите за авторските права или другите известувања за сопственост не можат да бидат избришани, изменети или изменети.
 • Материјалите не смеат да бидат објавени, поставени, објавени, пренесени (освен како што е наведено овде), без претходна писмена дозвола на Фондацијата Франција.


Заштита на личните податоци

Фондацијата Франција ја штити приватноста на личните и другите информации во врска со учесниците и соработниците во образованието. Фондацијата Франција нема да објави информации за лична идентификација на трета страна без согласност на поединецот, освен такви информации што се потребни за целите на известување до АКЦМЕ.

Фондацијата Франција одржува физички, електронски и процедурални заштитни мерки кои се во согласност со сојузните регулативи за заштита од загуба, злоупотреба или промена на информациите што ги собравме од вас.

Дополнителни информации во врска со Политиката за приватност на Фондацијата Франција можат да се видат на www.francefoundation.com/privacy-policy.


КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ
Ако имате прашања во врска со оваа активност на КМЕ, ве молиме контактирајте го Фондацијата Франс на 860-434-1650 или Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Вие треба да вклучите JavaScript за да ја видите..

Д -р Маргарет Ц. Озело
Д -р Маргарет Ц. Озело
Универзитет во Кампинас
Хемоцентро УНИКАМП, Бразил
Кампинас, Сао Паоло, Бразил

Д -р Маргарет Ц. Озело е вонреден професор по оддел за интерна медицина и директор на одделот за хематологија од Универзитетот во Кампинас (УНИКАМП) во Кампинас, Сао Паоло, Бразил. Таа ја доби својата медицинска диплома (1994), специјализирана обука за хематологија и медицина за трансфузија (1994-1997) и докторат (2004) на UNICAMP пред да преземе постдокторско стипендија во лабораторијата на Дејвид Лиликрап, на Универзитетот Квинс во Кингстон, Онтарио, Канада, фокусирана во генетска терапија за хемофилија (2006-2009).

Д -р Озело е исто така директор на Меѓународниот центар за обука за хемофилија WFH (IHTC) од Хемоцентро УНИКАМП. Во 2012 година, таа беше номинирана за член на Советот за фондација Ново Нордиск Хемофилија и беше член на Извршниот комитет на Светската федерација за хемофилија од 2012 до 2014 година.

Д -р Озело е вклучен во неколку истражувачки проекти, вклучувајќи, генетска терапија за хемофилија, фактори на ризик за развој на инхибитори, индукција на имунолошка толеранција и управување со мускулно -скелетни компликации од хемофилија и наследни тромбоцитни нарушувања.

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL