Развој на клинички кандидат AAV3 вектор за генетска терапија на хемофилија Б.
Определување од 23-та Годишна средба на АСГКТ

Развој на клинички кандидат AAV3 вектор за генетска терапија на хемофилија Б.

Харисон Браун1, Кристофер Б.1, Роланд В. Херцог2, Чен Линг3, Дејвид М. Маркушиќ2, Х. Трент Спенсер1, Алок Шривастава4, Арун Сривастава5

1Педијатрија, Универзитет Емори, Атланта, ГА

2Педијатрија, Универзитет на Индијана, Медицински факултет, Индијанаполис, IN

3Генетско инженерство, Универзитет Фудан, Шангај, Кина

4Хематологија, Кристијан Медицински колеџ, Велоре, Индија

5Педијатрија, Универзитет на Флорида, Гејнсвил, Флорида

Клучни точки на податоци

Споредба на структурите на касетите за изразување FIX користени во првото успешно клиничко испитување за хемофилија Б (scAAV8-LP1-FIX-WT-CO, црвена) и оној што се користи во тековните студии (scAAV3-HSh-TTR-Padua-FIX -ЛЦО, сина). Оптимизацијата на промоторот од LP1 до HSh-TTR доведува до 2-3 пати поголемо зголемување на изразувањето и оптимизација на кодонот на варијантата Падова, произведе 3-3-8 пати во изразот, што доведува до општо зголемување на изразот од 40-50 преклопете.

Резултати од пациенти со или без последователни циклуси на DFPP со користење на светла анализа на инхибиција на трансдукцијата на луциферазата (BL-TIA). Последователните циклуси беа поефикасни од не последователните циклуси во намалувањето на титулите Наб. Регресивната анализа предвидуваше дека 5 циклуси ќе го намалат почетниот титула AAVS3 NAb за 94%, што ќе овозможи третман на 60% од пациентите.

ПОВРЗАНИ СОДРИНА

Интерактивни Webinars

Интерактивни Webinars

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL