Биографија

Д-р Дејвид Лиликрап, ФРЦПЦ

Д-р Дејвид Лиликрап, ФРЦПЦ
Универзитет на кралицата - Кингстон, Канада

Дејвид Лиликрап, д-р, FRCPC, е професор на Катедрата за патологија и молекуларна медицина на Универзитетот Квин, Кингстон, Канада. Тој е добитник на Виш истражувачки претседател на Канада во молекуларна хемостаза. Во 2013 година, тој беше избран за членство на Кралското друштво на Канада. Д-р Лиликрап е член на Медицинскиот советодавен одбор на Светската федерација на хемофилија (WFH) и минато претседател на Комисијата за истражување на WFH. Тој е минат претседател на Меѓународното здружение за тромбоза и хемостаза (ИСТ) Научен и комитет за стандардизација и е моментален член на Советот на ИСХ. Помеѓу 2008-2014 година работел како вонреден уредник на крв и во моментот е главен уредник на списанието за тромбоза и хемостаза. Истражувачките интереси на д-р Лиликрап се насочени кон молекуларни аспекти на хемостатскиот систем, со посебен акцент на потенцијалот на молекуларната генетика и молекуларната биологија за решавање на прашања во врска со патолошката хемостаза. Главниот фокус на интерес на неговата истражувачка група е истрагата на имунолошкиот одговор на FVIII, развојот и проценката на новите терапии за хемофилија А и карактеризирање на биологијата и патобиологијата на фон Вилбранд фактор.

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL