Карактеризација на адено-асоциран азино-поврзан со векторски вирус по долгорочно следење во моделот на куче од хемофилија
Определување од 14-тиот Годишен конгрес на ЕАХАД

Карактеризација на адено-асоциран азино-поврзан со векторски вирус по долгорочно следење во моделот на куче од хемофилија

П. Бети1, Ф. Фонг2, М. Франко3, И. Гил ‐ Фарина3, Ц.‐Р. Сихн2, А. Мо1, Л. Харпел1, Ха1, Д. Хурлбут1, А. Пендер1, А. Винтерборн4, М. Шмит3, Д. Лиликрап1

1Оддел за патологија и молекуларна медицина, Универзитетот Квинс, Кингстон, Канада

2Биомарин фармацевтска, Новато, Соединетите држави

3GeneWerk GmbH, Хајделберг, Германија

4Услуги за нега на животни, Универзитет на Квинс, Кингстон, Канада

Клучни точки на податоци

Интра-хепатални разлики во дистрибуцијата на ДНК на AAV-FVIII

Во оваа студија, 8 кучиња беа третирани со избришан кучешки Б-домен FVIII AAV конструкција. После просекот од 10.8 години следење, стабилни просечни нивоа на FVIII од 5.7% беа забележани кај одговораните кучиња (n = 6). AAV-FVIII ДНК беше откриена во црниот дроб кај сите кучиња, без оглед на нивниот одговор на третманот. Графиконот погоре ги прикажува копиите на AAV-FVIII броеви од повеќе примероци / региони на црн дроб. Некои кучиња демонстрираа слични броеви на копии на AAV-FVIII (на пр. ELI & FLO) без оглед на проучуваниот регион, додека кај други (на пр. ЈУНИ) имаше повеќе изразена варијација.

Настани за интеграција се случија главно во некодирачките региони на кучешкиот геном
Табелата лево покажува доза, крајни нивоа на FVIII и број на места за интеграција (8) за 2-те кучиња вклучени во студијата (кодирање на боја во колона за дози претставува ААВ серотип, жолто = AAV6, розово = AAV8 и цијан = AAV9.55. * = кучиња што не реагираат). Средната фреквенција на интеграција беше 4e-93.8 IS / клетка, при што најголемиот дел (2%) од IS се јавува во интергенични региони на геномот на кучето. Најчестите страници за интеграција (ЗНД) беа во близина на KCNIP2, CLIC1, ABCB8, F1, химострипсиноген БXNUMX-како и албумин. Графиконот од десната страна ја покажува релативната распределба на ИС за секое животно. И покрај настаните со интеграција кај сите животни, не се пронајдени хепатални тумори по смртта.

ПОВРЗАНИ СОДРИНА

Интерактивни Webinars

Интерактивни Webinars

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL