Биографија

алок1

Д-р Алок Шривастава, ФРАКП, ФРЦПА, ФРЦП
Кристијан Медицински колеџ - Велоре, Индија

Д-р Алок Шривастава, ФРЦП, ФРЦПА. FRCP е професор на Катедрата за хематологија и шеф на Центарот за истражување на матични клетки на христијанскиот медицински колеџ (CMC), Велоре во Индија. Д-р Сривастава повеќе од 25 години е вклучена во управувањето со пациенти со нарушувања на крварење. Неговата група интензивно работеше на развој на лабораториски методи и клинички протоколи што се применливи во земјите во развој со посебен акцент на протоколи за генетска дијагностика чувствителни на трошоците за низа наследни нарушувања на крварењето, терапии за замена на фактори, особено за хируршки процедури и значајно оценување на долго -просечни исходи. Нивниот тековен фокус е на воспоставување на економични модели за профилакса, како и нови терапии за нарушувања на крварењето, вклучувајќи генска терапија. Тој ја предводи Светската федерација на хемофилија (WFH) назначен Меѓународен центар за обука за хемофилија во ЦУК, Велоре.

Д-р Сривастава моментно е претседател на управниот комитет на Работната група за хемофилија во Азија и Пацифик. Тој беше претседател на FVIII / IX поткомитетот на Комитетот за научна и стандардизација (ССЦ), Меѓународно здружение за тромбоза и хемостаза (ISTH) од 2006-2010 година. Тој во моментов е претседател на работната група на FVIII / IX Поткомитетот на SSC ​​на ISTH за генетска терапија за хемофилија. Тој беше на одборот на WFH од 2002 до 2014 година и работеше како Потпретседател (Медицински) од 2012 до 2014 година. Тој е претседател на групата за пишување на упатствата на WFH за управување со хемофилија.

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL