ААВ интеграција Резиме и импликации

ААВ интеграција Резиме и импликации
Најдобри моменти од 16-тата работилница на NHF за нови технологии и трансфер на гени за хемофилија

АВ интеграција резиме и импликации

Фредерик Д. Бушман, д-р
Професор и Чаир
Одделение за микробиологија
Ко-директор на Центарот за истражување на коронавирусите и другите патогени кои се појавуваат
Ко-директор на програмата за микробиом на PennCHOP
Медицинскиот факултет "Перелман" на Универзитетот во Пенсилванија

Клучни точки на податоци

Забележливо клонално проширување со места за интеграција во близина на гени поврзани со ракот

Клонални експанзии забележани кај 5 од 9 кучиња со хемофилија А, инфузирани со AAV вектор кој содржи трансген на фактор VIII (FVIII). Клоналните експанзии се означени со најблискиот идентификуван ген. Некои од овие експанзии беа пронајдени во близина на гени поврзани со туморигенезата (на пр., зелената лента во Линус беше лоцирана во близина на гените Избришани во леукемија 2, DLEU2, и слични на DLEU2 DLEU2L).

Заклучоци

  • Стабилен и одржлив FVIII изразен до 10 години кај кучешки модел на хемофилија А. Забележано е зголемување на активноста на FVIII кај 2 од 9 кучиња.
  • Клонална експанзија забележана со интегрирана ААВ ДНК во близина на гени поврзани со ракот. Непознати механизми на потенцијално вметнување активирање.
  • Ниту едно куче немаше докази за туморигенеза или јазли на црниот дроб и покрај проширените клонови
  • Не е јасно зошто две кучиња покажале зголемување на нивото на FVIII, но наједноставниот модел може да е проширување на клонот со недопрен ген FVIII, иако ова не беше идентификувано во студијата
  • Голем дел од трансгените шифрирани со AAV се инактивираат со мутација, што нуди можност за оптимизација

ПОВРЗАНИ СОДРИНА

Интерактивни Webinars
Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL