Нова адено асонирана вирусна терапија со асонирани вируси (ААВ) (FLT180a) постигнува нормални нивоа на FIX активност кај пациенти со тешка хемофилија Б (ХБ) (Студија Б-АМАЗЕ)
Определување од Виртуелниот Конгрес ISTH 2020

Генетска терапија брзо станува еден од најперспективните третмани за хемофилија, бидејќи сегашниот третман бара доживотно инјекции или инфузии кои започнуваат во раното детство. Затоа, едукација за генетска терапија, која може да се најде во рамките на Меѓународно здружение за тромбоза и хемостаза (ISTH), е критично за пациентите да го разберат процесот и придобивките од овој третман.

Разбирање на безбедноста и ефикасноста на клиничките испитувања

Генетската терапија користи непатоген и недостаток на репликација вирус за да ги кодира недостасува факторите на згрутчување кај пациенти со хемофилија. Генетската терапија за хемофилија користи ААВ вектор како систем за испорака. Вакви вектори имаат природна способност да влезат во клетките и да ги дадат потребните упатства до јадрото, што, кај пациенти со хемофилија, резултира со нормално производство на фактор на згрутчување.

Студијата B-AMAZE презентирана на конференцијата ISTH 2020 е една од трите што користи ген на фактор IX, кој е модифициран за да ја зголеми ефикасноста во трансдукцијата. Целта беше да се утврди безбедноста и ефикасноста на единечна доза на FLT180a кај возрасни пациенти со хемофилија. Дизајнот на адаптивното испитување му овозможи на тимот на клиничкото испитување да ја одреди оптималната доза на векторот. Важен критериум за исклучување за студијата беше присуството на неутрализирачки антитела на векторот.

Опсегот на дози што се користи за двајцата првични пациенти доведе до израз на Фактор IX на нивоа под нормалниот опсег. Додавањето профилактички третмани за имуносупресија помогна да се намали несаканата реакција на векторот.

Дизајнот на адаптивното испитување им овозможи на истражувачите да ги контролираат дозите за следните пациенти во студијата. Исто така, им даде шанса да измерат количина на имуносупресиви што треба да се обезбеди. Како резултат на тоа, собирачите заклучија дека третманот со генетска терапија со употреба на единечна доза на FLT180a во соодветна доза може да резултира со изразување на фактор IX во нормални граници.

Важноста на образованието за хемофилија

Образование за хемофилија ги учи пациентите и нивните семејства за придобивките од генетската терапија, особено терапијата со вирусни векторски гени. Вирусните вектори на генска терапија може да се покажат како клучни за долготраен третман за оваа доживотна и потенцијално смртоносна состојба.

Истражување за генетска терапија од 2020 година покажува дека овој третман може да им овозможи на пациентите со хемофилија да ја прекинат терапијата за замена на фактори. Покрај тоа, укажува дека е можна корекција на фенотип за крварење. За луѓето кои живеат со хемофилија, генетската терапија може да се покаже како третман што го менува животот.

Нова адено асонирана вирусна терапија со асонирани вируси (ААВ) (FLT180a) постигнува нормални нивоа на FIX активност кај пациенти со тешка хемофилија Б (ХБ) (Студија Б-АМАЗЕ)

П. Чоудари1,2, S. Shapiro3, M. Makris4, Г. Еванс5, С. Бојси6, К разговори7, Г. Долан8, У. Реис9, М. Филипс1, A. A. Riddell1, MR Peralta1, M. Quaye2, E. T Befham1, J. Krop10, Г. Краток11, С. Кар11, А. Смит11, А. Натвани1,2

1Katharine Dormandy Haemophilia and Trombosis Center, Royal Free Hospital NHS Foundation Trust, London, United Kingdom

2Универзитетскиот колеџ Лондон, Лондон, Велика Британија

3Оксфорд центар за хемофилија и тромбоза и Оксфорд НИХР БРЦ, Оксфорд, Велика Британија

4Универзитет во Шефилд, Шефилд, Велика Британија

5Болница Кент и Кантербери, Кантербери, Велика Британија

6Универзитетска болница Саутемптон, Саутемптон, Велика Британија

7Compукасл хемофилија центар за сеопфатна нега, castукасл, Велика Британија

8Доверба на фондацијата NHS на Гај и Сент Томас, Лондон, Велика Британија

9Болницата за истражување на децата „Св Јуда“, Мемфис, САД

10Фрелин, Бостон, САД

11Фрелин, Стивенџ, Велика Британија

Клучни точки на податоци

Оваа бројка го сумира составот на векторот FLT180a (лев панел) и ин витро ефикасност на трансдукција на капсидната AAVS3 (десен панел). Векторот е составен од рационално дизајниран, синтетички човечки црн дроб тропичен капсид (AAVS3), моќен црн дроб специфичен промотор со оптимизирани интрони и кодоно оптимизирана падова варијанта на FIX генот. Во примарната култура на хепатицитни клетки, капсидот AAVS3 демонстрира ефикасност на трансдукција која е 4 пати поголема од следната најефикасна капсида, AAV3.

Главната цел на студијата FLT180a фаза 1/2 беше да се процени безбедноста и ефикасноста на векторот кај пациенти со умерена до тешка хемофилија Б и без заболувања на црниот дроб или неутрализирани антитела кон капсидата AAVS3. За да се постигне целното ниво на изразување FIX од 70-150%, користен е адаптивен режим на дозирање (десен панел), започнувајќи со 2 пациенти со најниска доза од 4.5 x 1011 vg / kg и прилагодување на последователните дози за оптимизирање на FIX изразот додека се минимизира ризикот од тромбоза. Тројцата пациенти кои биле нанесени со крајната доза на испитувањето, 3 x 9.7511 vg / kg, имаат постигнато FIX нивоа во рамките на нормалниот опсег.

ПОВРЗАНИ СОДРИНА

Интерактивни Webinars

Интерактивни Webinars

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL