Промотер Стабилин-2 го модулира имунолошкиот одговор на FVIII по испорака на лентивирусно вектор кај хемофилични глувци
Врвни моменти од 25-тиот годишен состанок на ASGCT

Промотер Стабилин-2 го модулира имунолошкиот одговор на FVIII по испорака на лентивирусно вектор кај хемофилични глувци

Презентирано од: Антонија Фоленци, д-р, д-р, Универзитетот во Пиемонте Ориентале, Новара, Италија

Антонија Фоленци1, Естер Борони1, Роберта А. Цирсмару1, Паоло Е. Ди Симоне1 , Росела Фама1, Валентина Брускагин1, Симон Мерлин1Брајан Д. Браун2, Кјара Борсоти1

1Одделот за здравствени науки, Универзитетот во Пиемонте Ориентале, Новара, Италија
2Одделот за здравствени науки, Медицинскиот факултет на планината Синај, Њујорк, Њујорк

Клучни точки на податоци

Промоторот Stablin-2 (STAB2) го насочува изразувањето во LSEC

STAB2 е рецептор за чистење вклучен во клиренсот на хијалуронот и комплексот vWF-FVIII. Рецепторот главно се изразува во црниот дроб со синусоидни ендотелијални клетки на црниот дроб (LSECs). Промотерот STAB2 се користеше за насочување на изразувањето на GFP во LSEC при лентивирусно (LV) испорака. Инјектирањето на вектори LV.STAB2-GFP/FVIII кај имуно-реактивни глувци BALB/c покажа ендотелијално таргетирање и долгорочно одржување на трансгенската експресија во споредба со употребата на PGK, сеприсутен промотор за кој експресијата беше исчистена во рок од 2 недели во инјектираните глувци.

STAB2 промотер го насочува изразувањето на LV.pSTAB2.FVIII кај глувци со хемофилија А

Активноста на промоторот STAB2 беше дополнително евалуирана in vivo со инјектирање на LV-носител на трансгенот FVIII во неколку соеви на хемофилични глувци, проследено со проценка на активноста на FVIII и неутрализирање на формирањето на антитела. Како што е прикажано овде, LV доставувањето на FVIII трансгенот, управувано од STAB2 промоторот, доведе до изразување на FVIII главно во LSEC (лев панел) без неутрализирачки антитела (десен панел) до една година.

ПОВРЗАНИ СОДРИНА

Интерактивни Webinars
Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL