Биографија

Д-р Тиери ВанденДришеше

Д-р Тиери ВанденДришеше
Универзитет Врие Брисел - Брисел, Белгија

Д-р Тјери ВанденДрише, во моментов има неколку академски состаноци. Тој е мандат како редовен професор на Врије Универзитит Брусел (ВУБ, Белгија), Медицински и фармацевтски факултет, каде е и основачки директор на Катедрата за генетска терапија и регенеративна медицина. Исто така, тој е професор на Универзитетот во Левен (Белгија) на Медицинскиот факултет на Катедрата за кардиоваскуларни науки. Конечно, тој беше лауреат за претседател на Франкчи во 2017 година на Универзитетот во Гент (Белгија). Професор д-р Ванден Дрише го докторирал на Слободниот универзитет во Брисел во 1992 година во областа на генска терапија за карцином и бил посета на институтот за наука Вајзман (Израел). Тој ги продолжи своите истражувања во генска терапија како пост-докторски колега во Националниот институт за здравство (NIH, САД) каде ги започна своите истражувања за генетска терапија за хемофилија. Потоа, тој бил регрутиран на Универзитетот во Левен и Институтот за биотехнологија Фландрија (VIB) и се вратил во НИХ како сабатски колега. Тој претходно беше претседател на Европското здружение за генетска и клеточна терапија и беше член на Управниот одбор на Американското здружение на гените и клетките на терапијата и беше член на комисијата на Светската федерација на хемофилија и Националната фондација за хемофилија на САД. Професор д-р Ванден Дрише има објавено над 130 публикации на рецензија, вклучително и многумина во списанија со фактор со големи влијанија, и има добиено неколку награди за неговата работа. Неговото главно истражување се фокусира на генетска терапија и уредување на гени за наследни заболувања, особено хемофилија.

Сликата

Please enable the javascript to submit this form

Поддржано од образовни грантови од Bayer, BioMarin, CSL Behring, Freeline Therapeutics Limited, Pfizer Inc., Spark Therapeutics и uniQure, Inc.

Суштински SSL